"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."
Sectie 1.10.32 van "de Finibus Bonorum et Malorum", geschreven door Cicero in 45 v.Chr.
"Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?"
1914 vertaling door H. Rackham
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
"*" geeft vereiste velden aan
Als woonbegeleidster bij het CAW bood Vicky Van De Walle hulp aan een alleenstaande moeder die met haar 3 kinderen in een opvangcentrum verbleef. De school zond bezorgde signalen uit over de dreigende leerachterstand van de dochter. Maar ouder noch hulpverleners hadden de ruimte om dat probleem op te volgen. Zo kwam Kompanjon in beeld.
“Ik zag de moeder verschillende keren per week in het opvangcentrum. Haar 3 kinderen gingen naar 3 verschillende scholen. Alle gesprekken verliepen met een tolk, wat veel tijd en middelen vraagt. Dochter Mariam, toen 11 jaar, paste zich als middelste kind het makkelijkste aan. Maar daardoor werd ze in het kluwen van problemen als eerste vergeten.
Het meisje toonde veel wilskracht en had volgens de school de capaciteiten om in het middelbaar naar de A-stroom te gaan. Toch stapelden de tekorten zich op, wat haar latere studiekansen hypothekeerde. Kompanjon nam de uitdaging aan om dat te voorkomen. Ik lichtte de coach van Kompanjon vooraf grondig in over de situatie en zij zocht zorgvuldig naar een student die Mariam en haar gezin op een passende manier zou kunnen ondersteunen.”
“In principe komt via Kompanjon een student aan huis bij een gezin. Een opvangcentrum is toch een uitzonderlijke context, ook voor de student. Door de samenwerking tussen de verschillende instanties, de school en Kompanjon zagen we vrij snel positieve resultaten. De school was erg enthousiast en de punten van het meisje gingen in stijgende lijn. De moeder was enorm fier over die vorderingen.
Het contact tussen de moeder en de student was in het begin erg beperkt: de moeder bracht de studente een kopje thee en daar bleef het bij. Maar gaandeweg kwam ook daar verandering in. De studente volgde samen met de mama haar dochters schoolagenda op, ze bracht orde in de vele paperassen, ze maakte een to-dolijstje, toonde hoe de moeder structuur kon brengen en zaken kon opvolgen met haar dochter. De moeder kreeg meer grip op de situatie en dat vervulde haar met fierheid.”
“Omdat ik zelf 15 jaar hulpverlener was bij het CAW stond ik er in het begin niet bij stil niet hoe confronterend het voor studenten is om voor het eerst binnen te stappen bij een gezin in armoede. Nu besef ik hoe overrompelend die andere realiteit kan zijn. Het verschil in culturele gewoonten, de taalbarrière, de kleine behuizing … Gaandeweg erkennen de studenten het dagelijkse gevecht dat ouders moeten leveren om hun kinderen op een goede manier naar school te brengen.
Kompanjon biedt studenten op een unieke manier de kans om theorielessen te koppelen aan praktijkervaring. Het is een beklijvende ervaring, maar door de intensieve omkadering vanuit Kompanjon is dit ook een fantastische leerschool.”
“Ze hebben intussen het opvangcentrum verlaten en wonen zelfstandig. Mariam volgt de A-stroom en zit daar duidelijk op haar plaats. Zonder die extra ondersteuning zou dit niet gelukt zijn. Kompanjon heeft het gezin intussen losgelaten. En dat klopt ook, want als een gezin Kompanjon kan missen, dan heeft Kompanjon zijn doel bereikt.”