The time is 08:41:01am
Voor wie

Voor ouders

Kompanjon biedt studieondersteuning aan huis. Als gezin met kinderen en jongeren die het moeilijk hebben op school en opgroeien in een kwetsbare thuissituatie kan je een beroep op ons doen. Je vormt een duo met een student die bij je thuis langskomt. Als ouder kan je bij Kompanjon terecht als je tot de doelgroep behoort en woonachtig bent in Groot-Gent, Deurne-Noord, het Kiel, Linkeroever of Luchtbal (Antwerpen).
Denk je dat Kompanjon iets voor jou en je kind(eren) kan betekenen? Klik dan hier: een kind aanmelden.

In English

العربية

En français

The time is 08:41:01amThe time is 08:41:01am

De doelgroep

Bij de selectie hanteren we de armoede-indicatoren van Kind en Gezin. Dat betekent dat de door ons geselecteerde gezinnen zwak scoren op minstens drie gebieden: beschikbaar maandinkomen, opleidingsniveau  van de ouders, arbeidssituatie van de ouders, stimulatieniveau, huisvesting en gezondheid. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

 • Het gezin woont in Groot-Gent of in de Antwerpse wijken Linkeroever, Luchtbal, Deurne-Noord of ´t Kiel.
 • Het kind zit in de derde kleuterklas, de lagere school of de eerste graad van het middelbaar.
 • Het kind gaat naar het regulier onderwijs of het type basisaanbod of is ex-OKAN-leerling of gewezen anderstalige nieuwkomer (GAN).
 • De hulpvraag is breder dan een vraag naar bijles (zoals taal- en leesstimulering, leren leren, vrijetijdsbesteding, welbevinden en opvoedingsondersteuning).
 • De ouders stemmen in met de ondersteuning aan huis

Denk je dat Kompanjon iets voor jou en je kind(eren) kan betekenen?

Kind aanmelden
The time is 08:41:01amThe time is 08:41:01am

Samen: ouder & student & coach

Gedurende drie maanden komt er een student bij jou thuis. Als ouder maak je onderlinge afspraken met de student. Hij of zij helpt bij het huiswerk en de schoolse vaardigheden: taal stimuleren, leesplezier, leren leren. Maar Kompanjon besteedt ook aandacht aan vrije tijd, welbevinden, interesses en talenten. We betrekken je als ouder bij de ondersteuning. Zo geven we veel uitleg en informatie, werken we samen aan structuur en planning, luisteren we naar eventuele hulpvragen. Als het nodig is, vergezellen we je op een oudercontact of zorgoverleg of zoeken we gespecialiseerde hulp. De student studeert aan een hogeschool of universiteit en werkt voor Kompanjon in het kader van een stage of praktijkvak. Door de samenwerking met het hoger onderwijs voorzien we twee startmomenten voor (nieuwe) gezinnen: eind september en half februari. De coach van Kompanjon komt regelmatig op huisbezoek en houdt contact met je gezin. Gedurende het hele traject is de coach jouw vertrouwenspersoon en die van de student. Na drie maanden bespreek je het voorbije traject met de coach en beslissen we of we de ondersteuning aan huis verlengen of afronden. De ondersteuning van Kompanjon is gratis. 

The time is 08:41:01amThe time is 08:41:01am
The time is 08:41:01amThe time is 08:41:01am

Hoe helpt de coach van Kompanjon?

 • Maak hier kennis met de coaches van Kompanjon.
 • De coach werkt bij Kompanjon en is je contactpersoon als je aangemeld bent.
 • Ze komt thuis bij je langs en luistert naar je vragen en zorgen.
 • Na dat gesprek evalueert de coach of er een student kan langskomen om je kind(eren) gedurende 3 maanden thuis te helpen.
 • De coach staat in nauw contact met jou en de student. Na overleg met jou zoekt ze samenwerkingen met mensen die jou en je kind(eren) kunnen bijstaan (vanuit de school of externe hulpverleners).
The time is 08:41:01amThe time is 08:41:01am

Kompanjon heeft het zelfvertrouwen en de motivatie van onze dochter echt verbeterd. Als je kind groeit, dan groei je als ouder ook.

- een ouder

De coach van Kompanjon nam de tijd om iets uit te zoeken. Ze kwam met voorstellen, ze belde naar de huisvestingsmaatschappij, ze zocht een sportclub voor de kinderen … Was dat haar job? Ze deed het gewoon.

- een student

De kracht van de gezinnen valt me echt op. Woorden als ‘maatschappelijke kwetsbaarheid’ en ‘kansarmoede’ klinken zo negatief. Misschien moeten wij hen ‘dappere gezinnen’ noemen?

- een studente opleiding pedagogische wetenschappen

Je kan een student niet op andere gedachten brengen met een les over armoede of racisme. De ervaring bij Kompanjon toont de studenten de realiteit, en dat maakt dat hun ideeën gaan schuiven

- een docent

Kompanjon gezinsbegeleiding huiswerkbegeleiding

“Je krijgt een mooie vertrouwensband met zowel de kinderen als de ouders van het gezin waar je komt.”

Sinsa Van Vooren ondersteunde als Kompanjon-student het gezin van Patricia

“Ricks motivatie ging meteen omhoog toen we van ’tafels oefenen’ een spel maakten. Hij wilde niet verliezen van zijn zus!”

gezinsondersteuning kompanjon

“Nu de mama weet hoe de leerkracht de schoolagenda gebruikt, kan ze de huistaken van haar kinderen helpen opvolgen”

 “Afgeschreven laptops van bedrijven krijgen een tweede leven bij kwetsbare jongeren, dat klinkt als een goed plan!”  “Een zeer goed plan zelfs”

 “Eigenlijk heeft elke jongere in het secundair een eigen toestel nodig. Het lijkt de evidentie zelve, maar dat is het dus niet”

Studente Ada bezorgde via het project één gezin, één laptop van Kompanjon een laptop aan het gezin van Saliha

“Altijd weer spannend, aan een voordeur staan en voor het eerst aanbellen. Hopend dat je op de goede bel hebt gedrukt, want lang niet overal kloppen de naambordjes.”

Kompanjon-coach Mariska over de kennismakingen met de nieuwe Kompanjongezinnen

“Ik word omringd met andere klanken, ruik verrukkelijke geuren, mag nieuwe smaken proeven. Ik reis doorheen Gent, ik ben op reis én voel me thuis.”

“We komen niet controleren, gaan geen rijtje vragen af. We ontmoeten ouders en vragen: hoe gaat het met je?”

Marie weet nog hoe bang ze was “dat haar kind de trein zou missen”

“Ik herinner me dat het leuk was, dat ik oefende en knutselde met de studente die bij ons langskwam. Ik denk nog af en toe aan die keer dat de studente me meenam naar een circusvoorstelling. Dat vond ik prachtig!”

Farida (17) over de ondersteuning die ze als 10-jarige van Kompanjon kreeg

“Ik kijk met veel voldoening terug op mijn eerste zes maanden als ‘kompanjon’. Het is geen nine to five job maar ik ben trots om deel uit te maken van een organisatie die échte verandering teweegbrengt in de levens van deze kinderen en hun gezinnen.”

Coach Jolien Wenselaers

“Door om 7u15 mee aan de schoolpoort te staan met een mama, slaagden we erin een plekje te verzekeren voor haar zoon in een secundaire school. Ik was zo opgelucht dat het gelukt was””

Coach Jolien Wenselaers

“Via Whatsapp versturen we de kleurrijke uitnodiging naar de gezinnen. Aanklampend werken hoef je niet ver te zoeken, zolang de boodschap maar positief, open en echt is.”

“We voorzagen een extra bed, zodat studente Jade kon blijven logeren na het verjaardagsfeestje van Leyla.  Logeren is er nooit van gekomen, maar feestjes zijn er genoeg geweest!

Nihat Oztürk

“Ik vertelde dat ik het waanzinnig vind dat ze het toch maar doet. Dag in dag uit blijft ze de zorg dragen voor haar vier kinderen. Het was een mooi gesprek met veel warmte. Het uitgesproken wederzijds respect blijft me bij.”

Studente logopedie Tine Dhooghe over alleenstaande mama Elisabeth

“Het blijft heel bijzonder aanvoelen hoe graag Liana mij heeft en hoe veilig zich ze voelt bij mij.”

“Na een spannende start vond ik het echt leuk en keek ik uit naar die bezoeken. Ik weet nog dat we samen een ganzenbord hebben gemaakt. Ik heb nog een foto van toen. Kijk maar: mijn mama staat links, Alice rechts en ik sta in het midden. Ik bewaar die foto in een speciaal doosje op mijn kamer.”

Fatima (14) over de ondersteuningen die ze kreeg in het derde leerjaar

“Het stelt mama gerust dat er een nieuwe Kompanjon komt voor mijn jongere zusje Safana. Ik vind dat ook goed, al heb ik er aan de andere kant alle vertrouwen in dat Safana het uiteindelijk goed zal doen. Alles komt goed, net als bij mij.”

“Ik krijg een brede welkom, Elisabeth kent me niet, maar laat me zonder aarzelen binnenkomen. Zoveel vertrouwen verwondert mij niet meer, ik was al bij zoveel verschillende gezinnen te gast.”

Coach Katelijne mocht op bezoek gaan bij Elisabeth, mama van het duizendste gezin dat Kompanjon Gent ondersteunt

“Ik weet dat er een student zal komen, niet erg lang maar lang genoeg om dingen van te leren. Ik zie het zitten en mijn kinderen ook. We zijn nieuwsgierig naar wie er zal komen. Hij of zij, zal hier welkom zijn.”

The time is 08:41:02amThe time is 08:41:02am

Hoe helpt de student van Kompanjon?

 • De student helpt bij het huiswerk, rekenen en taal. Maar er is nog veel meer! De student en je kind(eren) kunnen samen spelen, een boek lezen, een bezoek brengen aan de bibliotheek of spelotheek, naar het park gaan of een leuke hobby zoeken.
 • Ook als ouder kan je samen leren, meespelen en op stap gaan.
The time is 08:41:02am