The time is 09:24:44am

“Kruisbestuiving tussen een hogeschool en een middenveldorganisatie is een verrijking voor alle betrokkenen”

The time is 09:24:44amThe time is 09:24:44am

Praktijkonderzoek heeft overtuigend aangetoond dat de aanpak van Kompanjon werkt, zowel voor de gezinnen als voor de studenten. Ook de maatschappij profiteert hiervan.

Hilde Van Puyenbroeck, directeur Onderwijs & Onderzoek bij Arteveldehogeschool

The time is 09:24:44amThe time is 09:24:44am

Als directeur Onderwijs & Onderzoek bij Arteveldehogeschool legt Hilde Van Puyenbroeck de nadruk op het bieden van authentieke leercontexten aan studenten. Dit helpt toekomstige professionals zich voor te bereiden op de complexiteit van de werkvloer. Sinds 2008 werkt Arteveldehogeschool samen met vzw Kompanjon. “Studenten leren met vallen en opstaan wat het betekent om als kind op te groeien in armoede,” zegt Hilde.

Authentieke leerervaringen voor toekomstige professionals

In tijden van toenemende polarisatie is het volgens Hilde cruciaal dat jongeren leren om genuanceerd te denken over diversiteit en sensitief leren handelen. “Bij vzw Kompanjon krijgen studenten de kans om in een unieke en rijke leeromgeving te werken. Ze krijgen intensieve begeleiding om zorgvuldig geselecteerd gezinnen te ondersteunen. Zo ervaren ze  aan den lijve hoe groot de kloof is tussen kinderen die in kansarme en kansrijke gezinnen opgroeien.”

Bewustwording van sociale ongelijkheid

“Alle professionals komen in aanraking met armoede, maar vooral in de klas is de diversiteit groot. Wanneer leerkrachten in opleiding alert worden voor sociale ongelijkheid, vergroten we de kans dat ze later gepast kunnen reageren en zullen proberen om álle ouders en kinderen te betrekken. Op die manier realiseren we effecten op lange termijn in de strijd tegen kinderarmoede,” aldus Hilde.

Bewezen impact

“De kruisbestuiving tussen een hogeschool en een middenveldorganisatie is een verrijking voor alle betrokkenen,” vindt Hilde. “Samenwerken is niet altijd eenvoudig en vraagt om een permanente dialoog. Kompanjon slaagt hierin door zorgvuldig om te gaan met haar partners en heeft ondertussen een heel breed netwerk opgebouwd.”

Sinds de start in 2009 heeft Kompanjon geïnvesteerd in praktijkgericht onderzoek om de impact van hun werk aan te tonen. Hilde benadrukt het belang hiervan: “Door de impact te meten, stijgt de kwaliteit van de samenwerking. Het is overtuigend aangetoond dat de aanpak van Kompanjon werkt, zowel voor de gezinnen als voor de studenten. Ook de maatschappij profiteert hiervan. In deze samenwerking ontstaat een synergie die verder reikt dan de som van de individuele bijdragen. Ik roep het beleid dan ook op om de werking van vzw Kompanjon te steunen. Deze organisatie verdient niet alleen onze waardering, maar ook structurele financiering.”

The time is 09:24:44am