The time is 02:54:23am

“Voor de familie is de laptop echt een soort schat,
die hen zoveel kansen biedt”

The time is 02:54:23amThe time is 02:54:23am

 “Eigenlijk heeft elke jongere in het secundair een eigen toestel nodig. Het lijkt de evidentie zelve, maar dat is het dus niet”

Studente Ada bezorgde via het project één gezin, één laptop van Kompanjon een laptop aan het gezin van Saliha

The time is 02:54:23amThe time is 02:54:23am

Een goed plan

Ada deed stage bij Kompanjon en ging wekelijks langs bij het gezin van de veertienjarige Saliha. Een gezin met vijf kinderen, de oudste zeventien, de jongste vijf. Saliha volgde les in het tweede secundair. In de hele periode van de pandemie was er geen enkele laptop in huis. Alle schooltaken, maar ook veel administratieve zaken, werden geregeld via de gsm en een tablet. Dankzij het Kompanjon-project één gezin, één laptop kreeg het gezin een laptop. Hoe dat verliep kan je hier lezen.

Een beurtrol installeren om de laptop te kunnen gebruiken. Het klinkt misschien wat vergezocht, maar het is een realiteit die Ada maar al te goed kent. Toen zij en haar broer in het secundair onderwijs zaten, deelden ze één laptop met elkaar. Huistaken maakten ze beurtelings. Gelukkig waren er ook gsm’s in huis die dat probleem wat verkleinden. Maar toch was het niet altijd makkelijk en af en toe zorgde dit voor spanningen in huis. Pas toen Ada aan studies begon in het hoger onderwijs, kreeg ze een eigen laptop.

Door die eigen ervaring denkt Ada met zoveel voldoening terug aan die keer dat ze samen met Lynn, de coach van Kompanjon, een laptop kon brengen bij de familie van Saliha. Lynn kwam aan met het toestel en ze gingen meteen aan de slag. Het was eerst wat lastig want Saliha had nog geen login. Saliha maakte er een erezaak van om die installatie zelf te doen. Na een tijdje lukte het. We waren allemaal zo opgelucht en zo blij dat een grote high five niet kon ontbreken. Het hele gebeuren baadde in een sfeer van vrolijkheid en opwinding. En iedereen kwam een kijkje nemen aan de tafel in de woonkamer.

The time is 02:54:23amThe time is 02:54:23am

 “Afgeschreven laptops van bedrijven krijgen een tweede leven bij kwetsbare jongeren, dat klinkt als een goed plan!”  “Een zeer goed plan zelfs”

The time is 02:54:23amThe time is 02:54:23am

Meer kansen dankzij de laptop

Niet alleen voor Saliha zorgde de komst van de laptop voor meer kansen. Ook voor Ada was het makkelijker werken en kon ze tijdens de studie-ondersteuningen vlotter zaken opzoeken of via Youtube-filmpjes extra informatie delen. Je kan je wel voorstellen hoe intensief dit toestel intussen gebruikt werd. 

Wat Lynn en Ada nog het meest pleziert, is het feit dat de laptop nog altijd goed werkt en het gezin hem met veel zorg gebruikt. 

Het is intussen twee jaar geleden dat deze laptop de weg vond naar dit gezin. Maar voor de familie is dit echt een soort schat. “Er zouden wel meerdere laptops in dat gezin mogen worden geleverd”, vindt Ada. “Eigenlijk heeft elke jongere in het secundair een eigen toestel nodig. Het lijkt de evidentie zelve, maar dat is het dus niet.”

“Dus ja, afgeschreven laptops van bedrijven krijgen een tweede leven bij kwetsbare jongeren, dat klinkt als een goed plan!” “Een zeer goed plan zelfs”, zegt Ada. 

 

Verhaal van Ada Dakariko (studente maatschappelijk werk) en Lynn Vereecken (coach Kompanjon vzw) december 2023 Antwerpen.
Foto van Layla Aerts.

Meer lezen over het project waardoor we laptops kunnen uitdelen aan onze gezinnen?

Eén gezin, één laptop
The time is 02:54:23am