The time is 08:15:00am

Een droom van een school

Freda is 12 jaar en zal binnenkort de overgang van basis- naar secundair onderwijs maken. Haar leerkrachten hebben er alle vertrouwen in dat ze in de A-stroom kan starten. Hoe en waar ze dat zal doen, zullen we de komende weken en maanden uitpluizen. 

Ik ben Jolien Cocquyt en ik studeer dit academiejaar af als maatschappelijk werker. Ik loop momenteel stage bij Kompanjon en ik ondersteun vier gezinnen aan huis. In het gezin van Freda heb ik mijn handen vol met de ondersteuning van de jongere broertjes van 9 en 10 jaar en het opvolgen van de vragen en zorgen van de mama. De meeste aandacht gaat naar het ondersteunen van de oudste dochter in haar zoektocht naar een secundaire school. Een JAZ-traject noemen ze dat bij Kompanjon: jongeren-aan-zet. 

Freda is een jongedame met ambitie die droomt over een mooie toekomst. Ze heeft het nu al over het behalen van een hoger diploma, een goede job vinden, een huis huren en wanneer ze dan genoeg gespaard heeft, een eigen huis kopenZe wil hard studeren om die dromen waar te maken. Het liefst iets in de richting van economie en marketing. Wie weet kan ze dan later manager worden van een chique kledingwinkel? 

We onderzochten het aanbod van de verschillende scholen, de richtingen, lessenroosters,Daarnaast ook praktische zaken, want vanaf volgend jaar zal Freda zelfstandig naar school gaan. We brachten ook samen een bezoek aan het Beroepenhuis. Toen ik terug bij hen thuis was, heb ik haar mama hier uitgebreid over verteld. Op die manier is mama ook mee in het verhaal. Opnieuw werd het duidelijk dat economie en marketing het best aansluiten bij de interesses en talenten van Freda. 

De schoolkeuze werd duidelijk door een gelukkig toeval. Freda is graag creatief bezig en kan goed tekenen. Vanuit Kompanjon is het belangrijk om de ondersteuning zo breed mogelijk in te vullen. We willen kinderen en jongeren op zoveel mogelijk vlakken kansen bieden om zich verder te ontwikkelen. Ik ging op zoek naar een tekenacademie en vond nog een vrije plaats in een secundaire school in Gent. Voor de eerste tekenles, ging ik mee met Freda. Zo leerde ze de route kennen en hoefde ze ook niet alleen te starten met de cursus. 

Freda keek haar ogen uit bij het binnenkomen van de school. Ze vond er alles mooi, groot en ook druk. Maar toch vooral chique en imposant! De mooie tuin, de brede gangen, de ruime lokalen, de sportterreinenHaar eigen lagere school verschrompelde bij elke stap die we zetten in deze omgeving. Ze zei: “Ik voel me op deze school net zoals een Amerikaans meisje in een film. Het zou zo leuk zijn om hier naar school te komen en allerlei dingen te beleven. Dit zou ik voor mezelf willen.” 

Ik vind het prachtig om deze jongedame te zien openbloeien en groeien. De komende weken gaan we verder op dit elan en zorgen we er samen voor dat Freda kan starten in de school van haar dromen. 

Verhaal van Freda Osei en Jolien Cocquyt, november 2022.

The time is 08:15:00am