The time is 06:08:55pm

Ondersteuning door Kompanjon achteraf bekeken

The time is 06:08:55pmThe time is 06:08:55pm

“Ik herinner me dat het leuk was, dat ik oefende en knutselde met de studente die bij ons langskwam. Ik denk nog af en toe aan die keer dat de studente me meenam naar een circusvoorstelling. Dat vond ik prachtig!”

Farida (17) over de ondersteuning die ze als 10-jarige van Kompanjon kreeg

The time is 06:08:55pmThe time is 06:08:55pm

Al 15 jaar ondersteunt Kompanjon maatschappelijk kwetsbare kinderen en hun gezin. Hoe zou het ondertussen zijn met de gezinnen waar we járen geleden over de vloer kwamen? Samen met Farida (17) blikken we terug op haar ervaringen uit haar lagere schooltijd.

The time is 06:08:55pmThe time is 06:08:55pm

Nieuw in de stad, moeilijkheden op school

Farida is zeventien en zit in het vijfde jaar van het secundair onderwijs. Ze volgt humane wetenschappen en is nu een van de beste leerlingen van haar klas. Ze werkt ook veel. Dat is ze gewoon. 

Als kind had ze het niet makkelijk op school. Haar gezin was nog niet lang in de stad en moest een paar keer verhuizen. Van een klein appartement naar een huurwoning, van een sociaal woonblok naar een grote sociale woning aan de stadsrand. Telkens moest Farida van school veranderen. Dat verwarde haar. Het bracht onzekerheid, zwakke resultaten en een jaar overzitten. 

The time is 06:08:55pmThe time is 06:08:55pm

Marie weet nog hoe bang ze was “dat haar kind de trein zou missen”

The time is 06:08:55pmThe time is 06:08:55pm

Toen Farida tien jaar was, kreeg ze een jaar steun van Kompanjon. Ze herinnert zich dat het leuk was, dat ze oefende en knutselde met de studente die bij haar thuis langskwam. Ze denkt nog af en toe terug aan die keer dat de studente haar meenam naar een circusvoorstelling. Dat vond ze prachtig! 

Toen ze nog met haar gezin in woontorens van Nieuw Gent woonde, wandelde Farida vaak met de studente mee naar de bushalte, zodat die niet alleen hoefde te wachten. Dat vonden ze allebei fijn. 

The time is 06:08:55pmThe time is 06:08:55pm

Stijgen als een vliegtuig

De ouders van Farida herinneren zich zeer goed welk verschil Kompanjon voor hun dochter heeft gemaakt. Ze hadden veel zorgen en stress in die periode. Er hing Farida opnieuw een jaar zittenblijven boven het hoofd. Moeder Marie weet nog hoe bang ze was “dat haar kind de trein zou missen”. De steun van Kompanjon heeft ervoor gezorgd dat Farida de trein niet heeft gemist. 

“Integendeel”, lacht vader Moussa. Hij herinnert zich een oudercontact waarin de zorgcoördinator zei dat ze op school niet goed begrepen hoe Farida het deed. Haar resultaten waren op korte tijd zoveel beter geworden. “Ze zijn gestegen als met een vliegtuig!” En Moussa toont met zijn hand hoe die punten toen de hoogte in gingen…

The time is 06:08:55pmThe time is 06:08:55pm

Het hele gezin op weg gezet

Farida is de oudste in een gezin met vijf kinderen. Ze vraagt zich af wat ze zal gaan studeren na het zesde jaar. “Iets in de sociale richting”, denkt ze. Ze voelt de verwachtingen van haar ouders, ze is de eerste in de rij en een voorbeeld voor haar zussen en broers. Zij kan de weg tonen, de trein nemen en zelfs het vliegtuig opstappen als ze dat wil. 

Verhaal van Farida Moudi, Gent, april 2024

Benieuwd geworden naar Kompanjon?

Lees ook onze visie
The time is 06:08:55pm