The time is 05:03:00pm

Alles voor een feestje

“Hallo, komen jullie met de kinderen naar ons feest op 17 mei in Gentbrugge? Gratis voor iedereen. Groetjes en welkom!” Zo maken we bij Kompanjon promotie voor onze activiteiten. Via Whatsapp versturen we de kleurrijke uitnodiging naar de gezinnen. Aanklampend werken hoef je niet ver te zoeken, zolang de boodschap maar positief, open en echt is.

Enkele weken geleden werd bovenstaand bericht gestuurd. Nog geen vijf minuten later hing Nihat aan de lijn. Vorig jaar werden zijn kinderen ondersteund door de studente Jade. Ze studeerde logopedie en kwam elke week tot bij het gezin gefietst. Nihat , zijn vrouw Esra, dochter Leyla, het zoontje Halit en een half dozijn katten woonden toen in Oostakker. Jade ging aan de slag met de kinderen en ze noemden haar ‘de juf van Kompanjon’. Dat klopte in het begin zeker. Zij leerde de kinderen lezen, rekenen en spellen. ‘De echte juf’ van Leyla maakte zich zorgen om het verlegen en stille kind in de klas. Jade merkte daar niet zo veel van, want in huis werd er steeds meer gebabbeld en gekletst. Soms was het moeizaam, met handen en voeten, maar de toon was altijd warm. Iedereen leerde Nederlands met en van elkaar. Jade zocht ook van alles uit: de zwemlessen, de Uitpas, de boerderijklassen,… Zo werd de “juf van Kompanjon” beetje bij beetje een vriendin van het gezin. De ouders waren haar ontzettend dankbaar en de kinderen waren dol op Jade.

Toen Layla jarig was, wilde ze Jade graag uitnodigen op haar verjaardagsfeestje. Het meisje bedacht dat ze maar beter een logeerbed voorzag, want Jade kwam altijd in de avond. Zo kwam het dat er een bed werd voorzien voor Jade. Logeren is er echter nooit van gekomen, maar feestjes zijn er wel geweest: thuis, in het buurtpark en bij Kompanjon. En altijd was het leuk!

Terug naar vader Nihat. Hij belde omdat ze allen graag naar het Kompanjonfeest willen komen. Het gezin woont ondertussen in Tienen. Het feest is een beetje ver, maar het is een uitstap voor het gezin. En mocht het voor Jade lukken om er ook bij te zijn, dan is geen feestje té ver!

Verhaal van Nihat Oztürk en Jade Ameel, opgetekend door Katelijne Béatse. Mei 2023.

The time is 05:03:00pm