Kompanjon in Vlaanderen

Kompanjon vzw is sinds 2009 actief in Gent. Op deze website vindt u de missie, visie en historiek van de organisatie terug. De organisatie breidt haar werking uit naar andere steden en gemeenten in Vlaanderen.


Kompanjon aan huis in Antwerpen

In mei 2018 is het project ‘Kompanjon aan huis’ in Antwerpen-Luchtbal en Deurne-Noord van start gegaan. Het project wordt gerealiseerd door Stad Antwerpen, afdeling kinderarmoede.

Kompanjon vzw werd aangetrokken omwille van de ruime expertise in het werken met kansengroepen en de visie op studieondersteuning.

Bij aanvang van het project ‘Kompanjon aan huis’ in Antwerpen is er een partnerschap opgebouwd met Vormingplus met expertise over de sociale kaart in de nieuwe omgeving en voor een uitvalsbasis voor Kompanjon vzw. Door de samenwerking kreeg Kompanjon vzw snel toegang tot welzijnsorganisaties en scholen binnen de betrokken wijken.

Ondertussen heeft Kompanjon vzw in Antwerpen een sterk samenwerkingsverband opgebouwd met 10 verschillende opleidingen, verspreid over drie hogescholen. Ook zijn er samenwerkingen met 3 basisscholen in Luchtbal en 7 basisscholen in Deurne-Noord.

De stad Antwerpen besliste in mei 2019 om het budget en de capaciteit van het project te verhogen voor de beleidsperiode 2020-2025.

Vanaf 2020 gaat Kompanjon Antwerpen een samenwerking aan met vzw De Schoolbrug. De coach in Antwerpen maakt integraal deel uit van het team van Kompanjon vzw. Voor meer informatie: salima@kompanjon.be

 

Kompanjon in Destelbergen en Merelbeke

HuGo de huistaakdraak helpt al sinds 2016 kwetsbare gezinnen en kinderen uit Merelbeke met het maken van huistaken en bieden van schoolse ondersteuning. Sinds 2018 vind je deze werking ook in Destelbergen. Van bij de start werd de werking van HuGo inhoudelijk ondersteund door Kompanjon vzw. Sinds september 2019 gaat de samenwerking nog een stap verder en werd HUGO de Huistaakdraak een Kompanjon vzw!

Op deze manier worden de krachten gebundeld en wordt versnippering van het aanbod vermeden. De lokale expertise wordt behouden maar door de samenwerking kan de ondersteuning van de gezinnen meer afgestemd worden op elkaar.  De vraag van scholen en ouders naar ondersteuning aan huis is immers groot! Ook de hogescholen in de regio Gent hebben baat bij een gecoördineerde aanpak voor de studenten.

Kompanjon Merelbeke en Kompanjon Destelbergen blijven een gemeentelijk project. De coaches zijn medewerkers van het Sociaal Huis Merelbeke.  Kompanjon Merelbeke – Destelbergen ondersteunt gezinnen die woonachtig zijn in Merelbeke of Destelbergen. Wie een beroep wil doen op de werkingen moet voldoen aan een aantal criteria. Voor  meer informatie kan er contact worden opgenomen via Kompanjon@merelbeke.be of Kompanjon@destelbergen.be
Een aanmelding kan via deze site (zie: Aanmelden) alsook digitaal via www.merelbeke.be/kompanjon